Biserică din Apuseni, demontată din calea apelor poluate cu metale grele / FOTO
Specialiştii din cadrul Muzeului ”ASTRA” Sibiu au finalizat, după aproape două luni de la începutul lucrărilor, demontarea celei mai mari părţi a bisericii de la Vinţa, veche de aproape 250 de ani. În satul din Apuseni mai rămân doar zidurile de piatră ale lăcaşului de cult, la care a ajuns, deja, apa poluată cu metale grele din barajul de decantare a sterilului Valea Şesei, ce aparţine companiei miniere Cupru Min SA.
Oamenii au demontat turla bisericii şi acoperişul, care sunt transportate la Muzeul ASTRA din Sibiu. Anterior, a fost recuperată pictura pe lemn, iar după demontarea acoperişului s-a trecut la extragerea frescei de pe pereţii interiori. La Sibiu, în cadrul natural deosebit al muzeului, biserica de la Vinţa va fi refăcută cu elementele originale recuperate din vechiul lăcaş de cult din Apuseni. Alături de zidurile vechii biserici, va fi ”înghiţit” de barajul de steril şi cimitirul din sat.
Totul a devenit posibil ca urmare a unui acord încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, societatea Cupru Min Abrud, administratorul barajului, şi Fundaţia ”ProPatrimonio” prezidată de arhitectul Şerban Sturdza. Locuitorii statului din comuna Lupşa ar fi dorit ca biserica să fie strămutată în sat, însă în lipsa unui teren disponibil acest lucru nu a mai fost posibil. Conducerea muzeului ASTRA a finanţat parţial strămutarea bisericii la Sibiu, primul pas fiind ”extragerea” picturii interioare. Restul resurselor au fost asigurate de compania Cupru Min, care a reparat drumul şi a trimis macaraua care a ridicat turla de pe biserică.
Demersul de salvare a bisericii i se datorează, în mare parte, Ralucăi Prelipceanu (publicist şi iconar), cea care a publicat un album de fotografii denumit ”Liturghisiri din adâncuri” având ca temă pictura unică din biserica de la Vinţa. Lansarea cărţii a avut loc în 4 iulie la Clubul Ţăranului Bucureşti în prezenţa arhitectului Şerban Sturdza şi a prof. univ. dr. Mihaela Palade, de la Facultatea de Teologie Bucureşti.
Aceasta a organizat şi două expoziţii cu fotografiile picturii, care au atras, în final, atenţia unor personalităţi culturale şi teologice. Una dintre expoziţii a fost organizară la sediul Museikon Alba Iulia.
Biserica ”Sfântul Mihail“ din satul Vinţa a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este trecut anul 1775. În interiorul bisericii exista încă pictura realizată în 1821 de către pictorul Simion Silaghi, în condiţii remarcabile. Cu toate acestea, biserica nu a fost inclusă pe lista monumentelor istorice, lucru care ar fi facilitat semnificativ demersul de salvare. După strămutarea lăcaşului la Sibiu, compania Cupru Min ar urma să finanţeze construirea unei ale biserici, de dimensiuni mai mici, pentru comunitatea din satul Vinţa.