Bătăliile dintre daci şi romani reiterate la Roma
Ei au participat la festivităţile organizate zilele acestea pentru a sărbători 2763 de ani de la întemeierea Romei.
Demonstraţiile de luptă de la Circo Massimo au atras zeci de locuitori Romei, dar mai ales turişti aflaţi în vizită în oraş. Aceştia au fotografiat scenele de luptă şi costumele dacice şi urmărit cu interes „confruntarea" care, de această dată, s-a încheiat cu victoria dacilor.
„Nu am văzut niciodată un costum tradiţional dacic. Îmi place simplitatea femeilor dace. Un tip asemănător de încălţăminte din piele (n.r. opincile) se purta până nu demult şi la noi, în sudul Italiei", spune Ilaria Rossi (33 de ani) din Roma.
Costumele dacice, scuturile, armele şi coifurile au fost realizate chiar de către membrii asociaţiei, iar sursa de inspiraţie pentru crearea acestora au fost imaginile de pe Columna lui Traian din Roma.
„Circo Massimo este un loc cu o semnificaţie istorică deosebită pentru Roma antică. E o onoare să avem printre oaspeţi şi un grup din România. Sunt reprezentanţi ai Daciei vechi, dar de data asta nu au venit ca sclavi", a declarat, pentru „Adevărul", Sergio Jacomoni, organizatorul evenimentului. Acesta i-a cunoscut pe membrii grupului din Cluj în Bulgaria.
Sărbătoarea de la Roma a cunoscut o amploare deosebită în acest an, numărul participanţilor din 13 ţări europene ajungând la 1600. Acum opt ani, la prima paradă a costumelor romane, au participat doar 80 de figuranţi.
Românii, neinteresaţi de spectacol
Gheorghe Giovani Ţeavă (56 de ani), fondatorul „Mişcării Virtuale Dacia" din Italia, a venit de la Rimini pentru a participa la eveniment. „Am trimis câte o invitaţie tuturor asociaţiilor culturale româneşti de la Roma. Sunt surprins să văd că nimeni nu şi-a rezervat puţin timp liber astăzi", a spus prahoveanul stabilit de 20 de ani la Rimini.
Un alt român prezent la serbare a fost Mihai Muntean, secretar naţional al Partidului Identitatea Românească de la Roma. „Spectacolul a fost extraordinar şi mi-a reamintit filmele istorice din perioada copilăriei. E foarte interesant să vezi pe viu aceste lupte, cu o scenografie foarte bine pusă la punct, chiar dacă e de amatori", a povestit Mihai.