Amy Winehouse, al 42-lea membru al Clubului artiştilor morţi la 27 de ani
O dispariţie prematură atrage adesea atenţia opinie publice, cu atât mai mult cu cât cel dispărut a zăbovit în această lume doar 27 de ani. Durerea, tristeţea, frica sunt doar câteva din sentimentele pe care fiecare dintre noi le încearcă în momentul în care află de dispariţia unei persoane iubite sau poate doar a unui tânăr care a plecat prea devreme dintre noi. Însă ce se întâmplă atunci când vârsta de 27 de ani devine element comun fatidic pentru 35 de muzicieni sau cântâreţi? Speculaţiile nu întârzie să apără, fie că e vorba de blestem, numerologie sau o viaţă intensă, nevoia de explicaţii pentru un astfel de fenomen devine acută.
Moartea cântăreţei Amy Winehouse, la 23 iulie 2011, a zdruncinat lumea showbizului internaţional şi totodată a readus în discuţie “blestemul” ce a atins figuri legendare ale muzicii internaţionale care au murit la aceeaşi vârstă, de 27 de ani. Personaje marcante precum Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison şi Kurt Cobain, au fost incluse în celebrul “Forever 27 Club” sau “Club 27″. O carte publicată independent şi distribuită de editura americană Random House, intitulată “The 27s:The Greatest Myth of Rock &Roll” detaliază acest fenomen, care a marcat aproximativ 34 de muzicieni.
“The 27s:The Greatest Myth of Rock &Roll” prezintă istoria rock &roll-ului văzută prin viaţa şi moştenirile lăsate de 34 de muzicieni care au murit la vârsta de 27 de ani.
Cartea este structurată în două părţi ce ilustrează istoria muzicii dar şi un jurnal vizual şi prezintă vieţile lui Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, dar şi altor 26 de muzicieni.
Într-un interviu acordat publicaţiei Seven Days în aprilie 2009, Eric Segalstad, autorul cărţii, aduce o serie de explicaţii fenomenului morţii artiştilor rock la 27 de ani, încercând să înlăture pespectiva „blestemului”. Segalstad învocă un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Liverpool, Anglia ce relevă faptul că rockeri mor mai tineri în comparaţie cu restul populaţiei. De asemenea, s-a dovedit că vârsta de 27 de ani era cea mai des întâlnită, mai mult decât 28, 33 au 56 de ani. De ce 27 de ani? Explicaţiile relevante sau nu, pot fi multiple, plecându-se de la ideea vieţii trăite intens, dar şi nesăbuit, până la astrologie sau numerologie. O altă explicaţie face referire la flacăra creativă ce arde în fiecare artist adevărat, flacără ce la unii artişti arde mai intens şi mai rapid, dar care se stinge mai repede. O dată dispărută această putere interioară, creaţia adevărată dispare, iar artiştii se sting.
În închierea interviului, Segalstad aduce în discuţie două artiste ce într-un fel sau altul se încadrează tiparului artiştilor rock ce au de trecut pragul de 27 de ani, Britney Spears, care la momentul interviului avea 27 de ani şi care depăşise criza ce putea avea un deznodământ tragic, dar şi Amy Winehouse.
Iată lista celor incluşi în Club 27, listă ce înclude şi personalităţilor din cartea “The 27s: The Greatest Myth of Rock &Roll”: Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Alexandre Levy, Louis Chauvin, Nat Jaffe, Jesse Belvin, Rudy Lewis, Malcolm Hale, Dickie Pride, Alexandra, Alan Wilson, Arlester Dyke Christian, Linda Jones, Leslie Harvey, Ron „ Pigpen” McKernan, Roger Lee Durham, Wallace Yohn, Dave Alexander, Pete Ham, Gary Thain, Cecilia, Helmut Kollen, Chris Bell, Jacob Miller, D. Boon, AlexanderBashlacev, Jean-Michel Basquait, Pete de Freitas, Mia Zapata, Kristen Pfaff, Richey Edwars, Stretch, Fat Pat, Freaky Tah, Sean Patrick McCabe, Rodrigo Bueno, Maria Serrano Serrano, Jeremy Michael Ward, Bryan Ottoson, Valentin Elizalde, Orish Grinstead, Lily Tembo.