Albadraco tharmisensis, „dragonul zburător” din Transilvania

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 30 decembrie 2019

Revista științifică „Cretaceous Research” a publicat de curând un articol semnat de o echipă de cercetare româno-americană (Alexandru Solomon, Vlad Codrea, Márton Venczel Gerald Grellet-Tinner) care semnalează o nouă descoperire excepțională din Cretacicul Superior continental al României. Descoperirea se referă la o nouă reptilă zburătoare – pterozaur – de dimensiuni mari, care viețuia într-o insulă populată cu specii de dinozauri pitici.

Descoperirea lui Albadraco tharmisensis, un nou gen și specie de pterozaur azhdarchid din Maastrichtianul Formațiunii de Șard, din zona sud-vestică a Bazinului Transilvaniei (județul Alba, România), este de un interes remarcabil pentru comunitatea științifică deoarece reprezintă primul azhdarchid de dimensiuni mari descris din „Insula Hațeg”.

Mărimea sa se încadrează între cea a lui Eurazhdarcho langendorfensis (dimensiuni medii) și a formei gigantice Hatzegopteryx thambema, confirmând astfel co-existența azhdarchidelor maastrichtiene de dimensiuni medii, mari și gigantice în România.

În plus, pe lângă Mistralazhdarcho maggii, Albadraco tharmisensis reprezintă a doua descriere a unui pterozaur azhdarchid de dimensiuni mari din Cretacicul tardiv al Europei. În sfârșit, acest nou taxon dovedește un ecosistem extrem de divers în Cretacicul Insulei Hațeg.

Denumirea generică derivă de la numele județului Alba, unde este localizată localitatea descoperirii, și din latinescul „draco” = dragon. Denumirea speciei a fost stabilită după „Tharmis”, numele dacic al actualei Alba Iulia. În momentul de față, localitatea de proveniență a fosilelor, Oarda de Jos, este parte componentă a orașului Alba Iulia.

Acest articol a fost publicat în numărul 215 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei în perioada 15 decembrie 2019 – 14 ianuarie 2020, dar și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără Acum

Mai multe