Akira Yoshizawa, 101 ani de la naşterea celui mai influent artist de origami

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 14 martie 2012

Google şi-a modificat, miercuri, logoul pentru a-l omagia pe Akira Yoshizawa, la împlinirea a 101 ani de la naşterea celui considerat a fi cel mai influent şi prolific artist japonez de origami al secolului al XX-lea.

Noul logo este inspirat de arta lui Akira Yoshizawa, iar literele cuvântului Google apar ca şi cum ar fi realizate din hârtie, pliată în tehnica origami.

Origami este arta plierii hârtiei colorate în modele de creaturi vii, obiecte neînsufleţite sau forme decorative abstracte. Etimologic, cuvântul origami este format din oru care înseamnă "a îndoi" şi kami care are sensul de "hârtie". Denumirea origami a fost folosită începând din 1880, până atunci arta plierii hârtiei fiind denumită "orikata".

Arta plierii hârtiei nu este doar parte a segmentului disciplinelor pedagogice care dezvoltă îndemânarea, ci are şi o latură spirituală. În Japonia, se consideră că obiectul din hârtie, spre deosebire de cel din piatră, este perisabil şi nu poate sluji eternităţii. Viaţa hârtiei cu forma ce o îmbracă este pasageră, creează doar un moment de bucurie estetică, dincolo de care se păstrează doar memoria esenţelor. Ceea ce pierde în durată arta plierii hârtiei câştigă în intensitatea trăirii estetice.

Deşi exemple de simboluri abstracte formate prin plierea hârtiei au apărut în religia shinto din perioada Heian (794-1185), era Edo (1603-1868) corespunde cu perioada în care hârtia a început să fie folosită pe scară largă de japonezi.

Totuşi, arta modernă a plierii hârtiei îşi datorează existenţa lui Akira Yoshizawa (14 martie 1911-14 martie 2005), cel mai influent şi prolific artist japonez de origami al secolului al XX-lea.

Începând cu anii '30, Akira Yoshizawa a creat sute de modele inspirate din viaţa de zi cu zi. Akira Yoshizawa şi americanul Sam Randlett sunt creatorii sistemului de învăţare a artei origami bazat pe simboluri convenţionale şi scheme din linii continue, întrerupte şi săgeţi.

Expoziţiile de origami din Occident ale maestrului Akira Yoshizawa, din anii '50, au fost punctul de inspiraţie al multor occidentali, care au dezvoltat în Occident arta plierii hârtiei, realizând modele la fel de valoroase ca şi cele ale lui Akira Yoshizawa din Japonia.

Akira Yoshizawa s-a născut pe 14 martie 1911, în Kaminokawa, Japonia, fiind pasionat de mic de tehnica origami, realizându-şi propriile modele.

La vârsta de 13 ani s-a angajat într-o fabrică din Tokyo, iar pasiunea sa pentru origami s-a reaprins când a împlinit vârsta de 20 de ani şi a fost promovat în respectiva fabrică de la muncitor la desenator tehnic.

În 1937 a părăsit fabrica şi s-a dedicat în totalitate pasiunii lui pentru origami. În următorii 20 de ani ai vieţii sale a trăit într-o sărăcie totală, câştigându-şi existenţa vânzând din uşă în uşă tsukudani (un condiment japonez, care de obicei este realizat din alge marine).

Lucrările sale realizate în tehnica origami au fost considerate foarte originale şi au fost incluse în 1944 în volumul "Origami Shuko", de Isao Honda. În 1954 i-a fost publicată primamonografie, "Atarashi Origami Geijutsu (New Origami Art)". Apariţia acestei cărţi l-a ajutat pe Akira Yoshizawa să iasă din sărăcie. Ulterior, la vârsta de 43 de ani, artistul a înfiinţat International Origami Centre în Tokyo.

Primasa expoziţie importantă la nivel internaţional a fost organizată în 1955, de Felix Tikotin, un arhitect şi colecţionar de artă german cu origini evreieşti, la Stedelijk Museum.

Ulterior, Akira Yoshizawa şi-a împrumutat multe dintre lucrările sale de artă pentru a fi expuse în expoziţii din lume.

În martie 1998, Yoshizawa a fost invitat să îşi expună lucrările sale la muzeul Luvru. Atunci el a acceptat să îşi expună fotografia alături de alţi artişti origami competitori, a căror tehnică o detestase în primii ani ai creaţiei lui.

Akira Yoshizawa a decedat pe 14 martie 2005, în urma unor complicaţii provocate de pneumonie, la vârsta de 94 de ani.

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

Mai multe