A fost descoperită pentru prima dată coada unui dinozaur cu pene

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 8 decembrie 2016

Cercetătorii au descoperit recent, păstrată într-o bucată de chihlimbar, coada unui dinozaur care a trăit în urmă cu 99 de milioane de ani. De asemenea, în răşină mai erau conservate o furnică şi rămăşitele unei plante din era cretacică.

Coada dinozaurului a fost păstrată aproape în întregime:oase, un ţesut moale şi chiar pene. Oamenilor de ştiinţă nu le sunt străini dinozaurii cu pene, fiind găsite şi cu alte ocazii pene vechi de zeci de milioane de ani, păstrate în chihlimbar. De acestă dată le este mult mai uşor să înţeleagă evoluţia şi structura dinozaurilor, în special a speciei cu pene.

Bucata cretacică de chihlimbar care are aproximativ mărimea şi forma unei caise uscate surprinde unul dintre primele momente de diferenţiere între păsări şi dinozaurii cu pene. Scanările şi analizele la microscop au arătat opt vertebre al bucăţii de coadă, parte ce reprezintă probabil o treime din lungimea totală a acesteia. Pe baza structurii cozii, cercetătorii sunt de părere că aceasta aparţine coelurosaur tânăr, acesta făcând parte dintr-un grup de dinozauri theroopzi, care cuprind caracteristici începând de la tiranozaur până la păsările moderne.

Chihlimbarul, denumit „Eva” în cinstea cercetătoarei Eva Koppelhus, provine dintr-o mină din Hukawng Valley, din nordul Myanmarului. Cercetările au fost coordonate de către paleontologul Lida Xing, de la University of Geosciences, China.

Sursa:nationalgeographic.com

Mai multe