A fost descoperit cel mai vechi animal din lume – strămoşul nostru, al tuturor

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 8 februarie 2012

Pe baza unei descoperiri recente a paleontologilor britanici, un burete fosil de dimensiuni microscopice pare a fi primul animal din întreaga istorie a vieţii pe Terra, ceea ce îl propulsează în situaţia de a fi declarat „prim strămoş” al tuturor animalelor şi, implicit, al omului.

Creatura, denumită Otavia antiqua, a fost găsită în straturile de roci vechi de 790 milioane ani din Namibia.

"Fosilele de Otavia sunt foarte mici, de dimensiunea aproximativă a unei granule de nisip, dar am reuşit să identificăm sute de mostre, ceea ce ne face să credem că micul burete marin era foarte răspândit în acele timpuri imemoriale", declară Anthony Prave, geolog în cadrul Universităţii St. Andrews din Marea Britanie.

Pe baza analizelor preliminare ale cercetătorilor, se pare că din aceşti bureţi primordiali au evoluat toate grupele de vieţuitoare, de la insecte la dinozauri, mamuţi şi chiar hominide. Înainte de descoperirea lui Otavia antiqua, cel mai primitiv metazoar (animal multicelular, cu celule diferenţiate ce formau ţesuturi şi organe) era o altă specie de spongier (burete) cu vârsta de aproximativ 650 milioane ani.

Cercetătorii cred că Otaviase hrănea cu alge şi bacterii, pe care buretele le absorbea prin intermediul porilor de pe corpul său tubular. Hrana era apoi digerată şi absorbită direct în celulele corpului.

Dovezile fosile arată că Otaviaa fost un supravieţuitor de cursă lungă, buretele primitiv trecând cu bine peste evenimente glaciare extrem de îndepărtate, cum a fost episodul "Pământul - Bulgăre de Zăpadă", o periodă de timp în care planeta noastră a fost acoperită aproape în întregime de gheţuri.

Oamenii de ştiinţă estimează că Otavia antiquaa stăpânit Terra pe o perioadă de circa 200 milioane ani, după care din ea au evoluat toate formele de viaţă animală cunoscute.

sursa:descopera.ro

Mai multe